Dins l'òrbita del Certamen Literario

Anna Gironella.

El 3 de novembre de l’any 1872, ara fa exactament 150 anys, se celebrava al Teatre Municipal de Girona el primer Certamen Literario organitzat per l’Asociación Literaria de Gerona. Des de l’AMGi volem celebrar l’efemèride proposant una aproximació al que fou l’Asociación Literaria i el seu Certamen a través de la documentació que custodiem.


L’Asociación Literaria de Gerona i el Certamen Literario

L’Asociación Literaria de Gerona s’havia constituït la primavera del mateix 1872 amb l’objectiu principal de “fomentar el estudio de las bellas letras”, tal com exposava el seu primer president, Francesc de Paula Franquesa, en una carta adreçada a l’alcalde de Girona. Els seus propòsits es desenvolupaven en el reglament de l’entitat i se centraven en la promoció d’estudis i esdeveniments culturals, així com de treballs d’història local i folklore.

Carta de 16 d’abril de 1872 i reglament original de l’Asociación Literaria de Gerona. AMGi. Fons Ajuntament de Girona, Correspondència rebuda

Va néixer de les tertúlies entre intel·lectuals i erudits que se celebraven a la “cova de can Viñas”, rebotiga de l’adrogueria que hi havia a la cantonada entre els carrers Abeuradors i Ferreries Velles. Al nucli fundacional, s’hi anaren afegint altres estudiosos i persones interessades en la història i la cultura local que van fer créixer la llista d’associats. La primera junta estava constituïda per Enric Claudi Girbal, Celestí Pujol i Joaquim Botet i Sisó, entre d’altres.

Com a òrgan de difusió, l’Asociación va editar, entre 1876 i 1895, la “Revista de Gerona” (1876-1896), subtitulada “Revista de Literatura. Ciencias y Artes. Órgano de la Asociación Literaria de Gerona”. Era una publicació mensual que contenia, principalment, treballs històrics i arqueològics

Ja des dels seus inicis l’Asociación organitzava un concurs literari anual, el Certamen Literario. Cada any la convocatòria, les bases, la llista de premis i els membres del jurat s’anunciaven a través de la premsa. Per Fires, normalment el diumenge més proper a Tots Sants, se celebrava la cerimònia de lliurament dels premis on es revelava el nom de les persones premiades; atès que els concursants lliuraven els seus treballs sota lema. Hi participaven escriptors i historiadors, principalment de la ciutat i província de Girona, que escrivien tant en castellà com en català. Els premis, normalment oferts per l’Ajuntament de Girona, la Diputació o Govern Civil, consistien en escultures, llibres, mobles o altres objectes artístics. L’any 1902, un any abans de la dissolució de l’Asociación, se celebrà el darrer certamen, però l’esperit d’aquest concurs literari fou reprès pels Jocs Florals de Girona.

Membres de la Junta de l’Asociación Literaria l’any 1880. AMGi. Hemeroteca (Certamen)
Carta de 29 d’octubre de 1872. AMGi. Fons Ajuntament de Girona, Correspondència rebuda

La Biblioteca Pública de Girona custodia el fons documental de l’Asociación, format majoritàriament pels textos originals de les obres presentades al Certamen Literario. En total més de 3.500 composicions. No obstant a l’AMGi, conservem diversos fons documentals que també ens ofereixen dades i informacions complementàries sobre l’entitat o alguna de les persones que hi estaven vinculades.


Cartes de l’Asociación a l’Ajuntament de Girona

Dins l’agrupació Correspondència rebuda d’associacions del fons Ajuntament de Girona, l’AMGi custodia una seixantena de cartes enviades per l’Asociación Literaria a l’Ajuntament de Girona. Aquestes cartes estan datades entre 1872 i 1903 i comuniquen des de la constitució de l’entitat i la tramesa del seu reglament fins a l’avís de la seva dissolució.

Cartes de 7 i 20 d’abril de 1872. AMGi. Fons Ajuntament de Girona, Correspondència rebuda

No obstant, la majoria de les cartes són invitacions del president de l’associació a l’alcalde de Girona, convidant-lo a participar l’acte de lliurament de premis del Certamen Literario i informant-lo de les obres premiades. Puntualment l’associació també demana la col·laboració de l’Ajuntament o la cessió del Teatre Municipal per a les seves activitats.

Invitacions a assistir al Certamen de l’any 1896 i 1902. AMGi. Fons Ajuntament de Girona, Correspondència rebuda

A vegades les cartes d’aquesta agrupació són l’únic testimoni documental localitzat fins al moment d’una determinada associació. En ocasions ens informen dels dirigents i membres de les entitats i ens permeten conèixer una mica millor qui formava i participava activament del teixit associatiu de la ciutat. A més, en alguns casos adjunten els seus reglaments o altra documentació impresa com programes i invitacions als actes que organitzaven. En definitiva, permeten aproximar-nos a aquests espais de sociabilitat, si bé la informació que ens aporten és fragmentària i cal complementar-la amb altres fonts documentals.

Carta de 4 d’abril de 1872 informant de la tramesa del reglament de l’Asociación.
AMGi. Fons Ajuntament de Girona, Correspondència rebuda

Un president: Joaquim Botet i Sisó

A través de la documentació conservada al fons Joaquim Botet Sisó podem aproximar-nos a la figura d’un dels presidents de l’Asociación Literaria de Gerona. Botet i Sisó (Girona, 1846-1917) fou arqueòleg, numismàtic i historiador. Va dirigir els diaris Lo Geronès i La Renaixença de Barcelona i va col·laborar en revistes com Revista de Gerona o La Il·lustració Catalana. Fou autor de nombrosos treballs d’història i arqueologia, entre els que destaquen Les monedes catalanes (1908-1911) o el volum dedicat a la província de Girona de la Geografia General de Catalunya, dirigida per Francesc Carreras i Candi.

Joaquim Botet i Sisó

Botet també formava part i presidí altres associacions gironines de tipus polític i cultural, com el Centre Catalanista de Girona i Sa Comarca, fundat el 1894 i que organitzava actes literaris i musicals, conferències i excursions.

El fons documental que custodiem a l’AMGi està format predominantment per correspondència, a més d’apunts i notes manuscrites de Botet i Sisó, bàsicament de temàtica històrica i arqueològica. Entre la seva correspondència rebuda s’han conservat diverses cartes rebudes en què es fa esment a la seva vinculació a l’Asociación.

Carta de Telesforo Izal (20 de novembre de 1878) i d’Andreu Balaguer (16 de maig de 1881). AMGi. Fons Joaquim Botet i Sisó.


Un bibliotecari i concursant: Pere de Palol i Poch

Un dels socis de l’Asociación i participant en diverses edicions del Certamen fou Pere de Palol i Poch (Girona, 1860 – Girona, 1936), del qual l’AMGi també en custodia el fons documental. Pere de Palol fou poeta i periodista. En l’àmbit periodístic fou cofundador d'El Telégrafo Catalán de Girona (1879-81) i col·laborà en diversos rotatius. Com a poeta publicà els reculls Ramell de violes (1879) o Balades (1881). Des de l’any 1880, fou bibliotecari de l’Asociación Literaria de Gerona i, a més, va col·laborar assíduament a la Revista de Gerona entre 1880 i 1893 i va guanyar vuit vegades el Certamen Literario.

Pere de Palol i Poch, 1900-1935. Ajuntament de Girona. CRDI (Autoria desconeguda)

El seu fons documental conté documentació generada per l’escriptor a nivell personal i és fruit de la seva recerca històrica i activitat periodística i literària. Els documents estan datats entre 1844 i 1934. Entre els originals de les seves obres, hi ha alguns textos que es presentaren al Certamen Literario, alguns dels quals foren premiats.

Edició del poema A las muralles de Girona, de Pere de Palol, premiat al Certamen de 1889. AMGi, Hemeroteca (Certamen)


Les publicacions de l’Asociación Literaria

Aquests conjunts documentals ens ofereixen informacions parcials, però igualment útils, sobre l’Asociación Literaria i el seu Certamen. Però les fonts documentals més importants per a conèixer l’activitat i rellevància de l’entitat que també conservem a l’AMGi són les seves publicacions. A banda de la Revista de Gerona, la Biblioteca i Hemeroteca de l’AMGi preserva també un exemplar de la revista vinculada al Certamen Literario que l’Asociación publicava cada any i on s’editaven les obres guanyadores de cada edició i el discurs del president del jurat. També es publicava el nom dels membres de la junta de l’entitat així com una relació completa dels seus socis. D’alguns anys també se n’ha conservat la publicació dels discursos o memòries que llegien els presidents i secretaris de l’Asociación durant la celebració anual del Certamen.

Portades de la publicació Certamen de l’any 1883 i 1897. AMGi, Hemeroteca (Certamen)

A través de tota aquesta documentació podem estudiar l’Asociación des de múltiples facetes: en tant que espai de sociabilitat, de difusió de nous corrents polítics i culturals vinculats al catalanisme, de creació literària i cultural i de recuperació de la història i la llengua catalana.

 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El Trofeu Antoni Varés de Cinema Amateur

100 anys de cinema familiar

La passió pels segells de Julià Maroto Molleda