Recordant Jaume Marquès i Casanovas

Gisela Vicenç.

Jaume Marquès i Casanovas, el Doctor Marquès, va morir l’11 de setembre de 1992, fa exactament 30 anys. És bo de recordar el perfil intel·lectual i humà d’un home que va deixar un llegat important a la ciutat i a les comarques gironines.

Joan Comalat Vila. Mossèn Jaume Marquès Casanovas. Novembre 1984. Fons El Punt.

Va néixer en una casa pairal de Madremanya, municipi del Gironès, el 24 de juliol de 1906, en una família de fortes conviccions cristianes. De ben jove ja destacava en els estudis i així, de la mà del seu oncle sacerdot, es preparà per entrar al Seminari Menor de Girona. Hi estudià Filosofia i Teologia i més tard es llicencià i doctorà en Dret Canònic a la Universitat Pontifícia de Tarragona. Tota la vida es dedicà a l’estudi però no en l’àmbit del dret canònic sinó en el de la història i en el de l’art, sobre els quals va deixar una ingent quantitat d’escrits. Morí a Girona el mateix any que l’Institut d’Estudis Gironins es plantejava retre-li un homenatge, reconeixement que va rebre a títol pòstum.

La seva figura ha estat oportunament biografiada: la Revista de Girona va dedicar-li un dossier l’any 1993 https://raco.cat/index.php/RevistaGirona/issue/view/7419, l’Institut d’Estudis Gironins organitzà unes Jornades d’homenatge l’any 1993 recollides en dos volums dels Annals https://raco.cat/index.php/AnnalsGironins/issue/view/4389 i  https://raco.cat/index.php/AnnalsGironins/issue/view/4390  i el mateix any l’Ajuntament de Girona va publicar un fullet d’homenatge que n’oferia un perfil biogràfic i bibliogràfic https://arxiu.orex.es/cgi-bin/koha/opac-detail.pl?biblionumber=9529


Narcís Sans Prats. Presentació del llibre "Amer" a la Diputació de Girona. D'esquerra a dreta,
l'alcalde d'Amer, Narcís Junquera, el mossèn i autor del llibre, Jaume Marquès Casanovas
i el president de la Diputació, Pere Ordis Llach. Girona. 14/01/1971. Fons Narcís Sans Prats.

Va ser un home estimat pels seus coetanis per la seva bonhomia i humilitat i reconegut tant per les seves obres, dedicades a l’estudi i la divulgació de l’art i la història locals, com per la seva activitat incansable col·laborant o directament impulsant tota mena d’iniciatives en el marc de la història i l’arxivística. Pels gironins la seva obra més coneguda i preuada encara avui és sens dubte els quatre volums que va publicar l’Ajuntament de Girona, recull dels seus escrits al Diari de Girona: Girona Vella (1 i 2), Indrets de Girona i Casals de Girona.

El Dr. Marquès va ser un home polièdric, vegem-ne les diferents facetes.

L’ECLESIÀSTIC

Desconegut. Missa oficiada pel bisbe Josep Cartañà. A la seva dreta, mossèn Jaume Marquès. [1960 ca].
Fons Ajuntament de Girona.

Probablement l’afirmació de Mossèn Vicenç-Maria Capdevila i Montaner, que el Dr. Marquès “va ser un home d’Església de cap a peus” és compartida per tothom. Els estudis al Seminari de Girona foren l’inici d’una carrera eclesiàstica llarga i fructífera. Són molts els càrrecs i responsabilitats que va assumir. N’anomenarem uns quants, seguint l’ordre cronològic. El 1929 és ordenat prevere, el 1932 exerceix de vicari a Llagostera, el 1933 entra a la Casa Missió de Banyoles i s’hi reincorpora el 1939 després d’una estada com a ecònom d’un municipi del bisbat de Toledo. El mateix any és l’ecònom de Vilabertran, el 1940 fiscal de Tribunal Eclesiàstic de Girona i jutge pro-sinodal i el 1944 Secretari de la Junta Diocesana de Reconstrucció de temples parroquials. El 1947 és ordenat canonge per oposició de la Catedral de Girona, que comporta ser Secretari capitular i Arxiver de la Seu. El mateix any comença a exercir de professor al Seminari, el 1948 és nomenat Director-conservador del Museu Diocesà de Girona, el 1954 és Director Diocesà de la Unió Apostòlica, el 1960 Vocal de la Comissió Diocesana el Servei de Defensa del Patrimoni Artístic Nacional, el 1964 president de la Comissió Diocesana d’Art Sagrat, el 1965 encarregat de l’Arxiu de la Diputació de Girona, el 1974 Delegat Diocesà d’Arxius Eclesiàstics i el 1981 Canonge Mestrescola de la Catedral de Girona. 

L’HISTORIADOR,  L’ESTUDIÓS DE L’ART, L’ARXIVER I EL DIRECTOR DE MUSEU

Jordi Soler. Mossèn Jaume Marquès Casanovas. Juny 1984. Fons El Punt.

L’accés a l’Arxiu de la Catedral fou un fet rellevant per a les seves inquietuds, així com el fet de ser nomenat director del Museu Diocesà. La passió per l’estudi de la història i de l’art va trobar en l’Arxiu Capitular una font inesgotable de documentació, fonament dels seus escrits científics i divulgatius. Pere Freixas diu que “ha estat un dels investigadors més prolífics i que més documentació ha exhumat dels arxius gironins”. Ja el 1946 havia publicat la Historia del Santuario de los Ángeles, en col·laboració amb Josep M. Adroher però fou a partir del 1947 que es dona a conèixer a través dels seus escrits: autor prolífic d’articles periodístics, llibres, articles científics, col·laboracions a revistes de comarques gironines i especialitzades, investigacions a congressos d’història, col·laboracions a publicacions de fires i festes majors, pròlegs... Tal com escriu Enric Mirambell, “la temàtica de la major part de la seva obra escrita es refereix a la ciutat de Girona i a les seves comarques”. I assenyala un fet substancial a la manera de fer del Dr. Marquès “també trepitjava el terreny que era objecte de cadascun dels seus estudis[...] i conversava amb la gent del país per obtenir la més viva, àmplia i completa informació”. En base a aquesta manera d’aproximar-se a la història local i a l’estudi del patrimoni artístic Jaume Marquès va ser també excursionista i fotògraf. Cal esmentar la voluntat d’obertura, no només per la seva faceta de divulgador per al gran públic sinó pel remarcable fet d’obrir i de facilitar la consulta de documents de l’Arxiu Capitular als investigadors que s’hi adreçaven.

En el camp de la història, l’art, el patrimoni i els museus també va assumir responsabilitats i va col·laborar en diverses iniciatives. A banda d’Arxiver de la Catedral, Director-conservador del Museu Diocesà i encarregat de l’Arxiu de la Diputació de Girona tal com ja hem esmentat, fou fundador de l’Institut d’Estudis Gironins, membre del Consell de Redacció de la Revista de Girona, participà en les dues primeres edicions facsímils del Beatus de Girona el 1975, fou nomenat Cronista oficial de la ciutat i membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts Sant Jordi, membre del Jurat del premi de Periodisme Manuel Bonmatí i reconegut per l’Associació d’Arxivers de Catalunya com a pioner del moviment arxivístic gironí.

EL LLATINISTA, EL POETA

Autor d’un diccionari llatí-castellà junt amb Joan Llauró, el profund coneixement del llatí se li suposa a un home de formació eclesiàstica que a més conviu amb documents antics, però la faceta de poeta és segurament molt desconeguda a data d’avui. Segons Mariàngela Vilallonga “tingué també una gran capacitat per versificar”. Un dels seus últims poemes va ser un sonet, del qual transcrivim la darrera estrofa, en record i homenatge.

“Guardo en el cor –secreta l’esperança
que la llavor, -sembrada sens recança,
donarà fruit- en la posteritat”

Aquí podeu accedir a la bibliografia de què disposem a la Biblioteca de l’Arxiu Municipal

https://arxiu.orex.es/cgi-bin/koha/opac-shelves.pl?op=view&shelfnumber=40&sortfield=title


Jordi Soler. Mossèn Jaume Marquès Casanovas. Juny 1984. Fons El Punt.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El Trofeu Antoni Varés de Cinema Amateur

100 anys de cinema familiar

La passió pels segells de Julià Maroto Molleda