L’estadi de Vista Alegre. De la Unió Deportiva Girona al Girona Futbol Club.

Pau Saavedra.

El passat 19 de juny el Girona Futbol Club aconseguia, per segon cop a la seva història, l’ascens a Primera Divisió després de vèncer el Tenerife en el darrer partit del play-off de la lliga. Es donava la casualitat que aquell mateix dia un altre equip de la ciutat, el Bàsquet Girona, també aconseguia l’ascens a l’elit, en aquest cas a la lliga ACB de bàsquet. Però deixant de banda aquestes dues gestes esportives, volem recordar que aquests dies es compleixen 100 anys de la inauguració de l’estadi de Vista Alegre, el primer estadi de futbol gironí i el primer que va veure jugar el Girona FC abans de traslladar-se a Montilivi.

Jordi S. Carrera. Celebració del doble ascens del Girona Futbol Club a Primera Divisió i del Bàsquet Girona a la
Lliga ACB, a la plaça del Vi de Girona. 20/06/2022. Ajuntament de Girona (CRDI). Fons Ajuntament de Girona.

En aquella data llunyana de 29 de juny de 1922 en què es va inaugurar l’estadi de Vista Alegre, el Girona FC encara no existia i el club més representatiu de la ciutat era la Unió Deportiva Girona. Van ser precisament els directius d’aquest club els qui van impulsar la construcció del nou estadi, avui desaparegut.

Per situar en context la construcció d’aquell estadi, cal remuntar-nos als orígens del futbol al nostre país. El club més antic de Catalunya, el Palamós FC, va ser fundat el 1898 i un any més tard, el 1899, es va fundar el FC Barcelona. Pel que fa a Girona, sabem que l’any 1903 ja es jugaven partits de futbol al camp de Mart de la Devesa i que tres anys més tard es constituí el primer club amb el nom de Futbol Club Gironí.

Desconegut. Retrat de grup d'una formació local davant d'una porteria del Camp de Mart de la Devesa a Girona.
S'identifica a Parés, Jaume Pons, Tata, Padrosa i Xifra. [1903-1921]. Ajuntament de Girona (CRDI). Fons Jaume Curbet Boj.

A partir de l’any 1909 trobem a la premsa local les primeres cròniques de partits de futbol a Girona. En aquesta del diari La Lucha de 28/10/1909 d’un partit entre els equips Sport Club Ampurdanés y Sport Gerona, s’explica als lectors el funcionament bàsic d’aquest esport: “En cada extremo del campo hay colocados marcos de madera, por dentro de los cuales hay que hacer pasar la pelota para marcar un tanto (goal), siempre que no se haga entrar con las manos ó los brazos”. Les cròniques periodístiques de l’època són plenes d’anglicismes com “team, goal, goalkeeper, off-side o kick” que encara no es traduïen al català i altres com “corner” o “penalty” que acabarien formant part de l’ús comú de la nostra llengua. Un exemple el trobem en aquest altre article del diari La Lucha de 07/05/1909.

Lleó Audouard Deglaire. Aurèlia, Maria, Sebastià, Lluís i Josep Maria Audouard, acompanyats de la seva mare
Aurèlia Vela, a les grades d'un camp de futbol. 1907. Ajuntament de Girona (CRDI). Fons Família Audouard.

Durant la segona dècada del segle XX començaren a proliferar nous clubs de futbol a la ciutat, entre els quals podem citar el Girona Sport Club, el Gerunda FC, el Català, el Centre Esportiu Gironenc o l’Strong, que com el seu nom indica era el més potent de tots. Tots ells eren amateurs. Alguns, com l’Ateneu Social Democràtic, estava format per obrers de la fàbrica Grober. L’existència de molts clubs petits formats per afeccionats feia que cap d’ells tingués el potencial suficient per a poder competir a nivell provincial. Això va canviar el 13 de febrer de 1921 amb la fundació de la Unió Deportiva Girona, que ràpidament es va convertir en l’equip més important de la ciutat.

Desconegut. Retrat d'estudi dels components de la primera formació de la Unión Deportiva Gerona. [1921-1930].
Ajuntament de Girona (CRDI). Col·lecció l'Abans de Girona.

La Unió Deportiva Girona va impulsar la construcció del primer estadi de futbol, l’estadi de Vista Alegre, que es va inaugurar el 29 de juny de 1922 amb un partit contra el FC Barcelona, que llavors era presidit per Joan Gàmper i comptava amb estrelles com Josep Samitier o Ricardo Zamora. El resultat del partit fou de 5 a 2 a favor del conjunt gironí.

Desconegut / Fototípia Thomas. Partit de futbol al camp de la Unió Deportiva Girona, a Vista Alegre. [1922-1930].
Ajuntament de Girona (CRDI). Col·lecció Josep Bronsoms Nadal.

El Diari de Girona d’Avisos i Notícies d’aquell dia detallava el programa de la jornada:

Según reza el programa, en el expreso de las 11 llegará el equipo del F. C. Barcelona, campeón de Cataluña y de España, acompañado del señor Gamper, presidente del Barcelona, otros directivos de dicho Club y el entrenador Sr. Greenwell. A las doce habrá recepción y vino de honor en el Ayuntamiento, donde el Alcalde les dará la bienvenida. A las cinco de la tarde se verificará la bendición del nuevo campo de sports, por el señor Cura-párroco de la Santa Iglesia Catedral, con asistencia de las autoridades. Seguidamente se celebrará la solemne entrega, por varias distinguidas señoritas, al Presidente de la «Unión Deportiva Gerona» de la Bandera de la sociedad, y la donación, por don Narciso Callicó al capitán de nuestro primer equipo, de una «mascota». A las cinco y media, dará comienzo el gran partido de fútbol entre el F. C. Barcelona y la Unión Deportiva Gerona. Se disputarán dos hermosas copas donadas por el gobernador civil y el Ayuntamiento. Lanzará el «kick-off» el alcalde señor Coll”.

La Unió Deportiva Girona es va dissoldre l’any 1930 a causa dels deutes econòmics derivats de la construcció del nou estadi, però el buit deixat per la UDG es va cobrir de manera immediata amb la fundació del Girona Futbol Club, el club més important de la ciutat i el que més èxits esportius ha assolit.

El Girona FC va tenir una època daurada als anys 30, amb jugadors com Josep Iborra o Domènec Balmanya, que més endavant jugarien al Barça. Aquesta etapa va culminar la temporada 1935-36, quan l’equip va jugar la promoció d’ascens per pujar a Primera Divisió. Finalment no ho va aconseguir, i els anys posteriors, la Guerra Civil espanyola va reduir de forma dràstica l’activitat futbolística.

Desconegut. Partit de futbol entre el Girona Futbol Club i el Palafrugell, al camp de Vista Alegre de Girona,
amb Carme Albertí, la Miss de Girona, com a protagonista del partit. 07/04/1934.
Ajuntament de Girona (CRDI). Fons Jaume Curbet Boj.

Una altra fita important per al futbol gironí va ser la inauguració, l’any 1970, de l’estadi de Montilivi, on juga actualment l’equip del Girona FC. Coincidint amb la inauguració de l’estadi es va disputar el torneig Costa Brava amb equips de primera fila com l’Espanyol i el València de la lliga espanyola, el Borússia Neurnkirchen alemany i el San Lorenzo d’Almagro argentí.

Salvador Crescenti Miró. Celebració del I torneig Costa Brava a l'estadi de Montilivi. Equip del Borussia Neurkinchen.
15/08/1970. Ajuntament de Girona (CRDI). Fons Salvador Crescenti Miró.

Però la construcció del nou estadi no va portar els èxits esportius que s’esperaven i l’equip va romandre a divisions inferiors fins que finalment, després de quedar-se molt a prop en dues ocasions, la temporada 2016-2017 va aconseguir el desitjat ascens a Primera. Al final d’aquella temporada l’equip va baixar, però el somni de Primera s’ha mantingut viu i després de jugar per tercer cop consecutiu el play-off d’ascens el Girona FC ho ha tornat a aconseguir.

Jordi Renart Roca. Ascens del Girona FC a Primera Divisió. Acte institucional a l'Ajuntament de Girona. 05/06/2017.
Ajuntament de Girona (CRDI). Fons Ajuntament de Girona.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El Trofeu Antoni Varés de Cinema Amateur

100 anys de cinema familiar

La passió pels segells de Julià Maroto Molleda