Discoteca Piscis: entre el foc i les runes

Pau Saavedra.

El 16 de juny de 1972, fa exactament cinquanta anys, es va produir un incendi a la discoteca Piscis, situada al costat de la piscina de la Devesa. Faltaven pocs dies per a la seva inauguració, que estava prevista per a la nit del 28, durant la revetlla de Sant Pere. La premsa de l’època informava que es desconeixien les causes de l’incendi i que la celeritat amb què es van propagar les flames va fer impossible salvar-ne res, ni del mobiliari, ni de la maquinària, ni de cap dels objectes que decoraven l’interior del local. Segons una primera estimació, les pèrdues ascendien als tres milions de pessetes. (Los Sitios, 16/06/1972)

Narcís Sans Prats. Incendi de la discoteca en construcció Piscis, ubicada a la piscina de Girona, a la Devesa. 16/06/1972.

La sala va haver de romandre tancada fins a finals d’any mentre duraven les feines de reconstrucció. El primer acte públic que s’hi va celebrar va ser una gala benèfica en favor de l’escola Mater Dei per a infants discapacitats. L’acte constava d’una desfilada de moda amb les creacions de la boutique Scorpio i amb la col·laboració de la perruqueria Faustí, la sabateria Peacock i la botiga d’ornaments Regal, a més de l’actuació del Grup de Dansa Contemporània de Barcelona. (Los Sitios, 5/12/1972)

Narcís Sans Prats. Gala de moda d'hivern 1973, en favor de l'escola especial Mater Dei, a la discoteca Piscis. 05/12/1972.

Piscis no era la primera discoteca que s’obria a Girona, ja que aquest mèrit se li atribueix a Can Pere dels Alls, una masia situada a la carretera de Barcelona que es reconvertiria en sala de festes l’any 1966 i que tres anys més tard passaria a anomenar-se Don Carlo. A principis dels anys 70 també hi havia a la ciutat altres locals similars com Llims, Cent Peus i Picadilly. Un article al diari Los Sitios de 17/12/1972 informava de la proliferació de locals d’aquest tipus als pobles i comarques de l’entorn i citava, a part dels ja mencionats, El Silver, a Bordils; La Pèrgola, a Riudarenes; el Sir Thomas, a Cassà; La Gatzara, a Anglès; el Dallas, el Skinsat i el Drac Blau, a Banyoles; el Rufus, a Sarrià de Ter; el Tijuana, a Celrà, i el Long John i el Can Met, a la Bisbal.

Desconegut. Discoteca Don Carlo de Girona. 1980 ca.

A part del seu funcionament habitual com a discoteca, Piscis acollia periòdicament espectacles de diversa índole, principalment musicals, però també d’humorisme, de màgia o de moda. Un dels més recurrents eren els concursos de bellesa. Ja el març de 1973, pocs mesos després de la seva obertura, s’anunciava profusament als mitjans la celebració de la cerimònia d’elecció de la “Maja de Cataluña”, el concurs pel qual s’havia d’elegir la candidata que representés Catalunya en el concurs “Maja de España”.

Narcís Sans Prats. Lliurament de premis a les guanyadores del concurs Maques de Catalunya,
a mans del director del diari Los Sitios, Gonzalo Garrido, a la discoteca Piscis. 11/04/1973.

El concurs reunia les deu finalistes, que havien de desfilar amb vestit regional, amb vestit modern i amb vestit llarg de nit. Segons el diari, el jurat valoraria les aspirants “por su encanto personal, belleza de cara y figura, así como por su donaire particular al lucir la mantilla” (Los Sitios, 14/03/1973). Entre els membres del jurat hi havia el famós boxejador José Manuel Urtain, campió d’Europa dels pesos pesants. A més del concurs pròpiament dit, durant la vetllada es sortejaven diferents productes aportats pels comerços gironins, com ara una màquina d’escriure portàtil de la marca Hispano Olivetti, una estada de cap de setmana a l’Hotel Santa Marta de Lloret de Mar, un mirall policromat, una catifa per a la sala d’estar o una raqueta de tennis, entre altres.

Els concursos de bellesa hi van sovintejar durant els anys següents. A Piscis s’hi celebrava regularment el concurs de Miss Girona, també anomenat Miss Pubilla de Girona, però també hi van tenir lloc esporàdicament d’altres com Miss Mediterrània, Miss Turisme, Miss Top Less o Miss Voleibol.

David Quintana / Diari de Girona. Concurs de bellesa, Miss Pubilla de Girona'87. Discoteca Piscis.

També va ser habitual la presència d’alguns dels presentadors estrella de Televisió Espanyola, com José María Íñigo, José Luis Uribarri, Kiko Ledgard o Mayra Gómez Kemp, que en la majoria dels casos venien a promocionar els seus programes o a presentar les actuacions de cantants que estaven de moda per haver participat als festivals de cançó d’Eurovisió, la OTI o Benidorm. Un exemple el trobem en la visita que José María Íñigo va fer a Piscis, el març de 1979, per presentar un show inspirat en el seu programa “Fantástico”, amb algunes actuacions com les del Negrito Poly i el duet Pecos. Un altre és el de l’actuació de María Ostiz, guanyadora del Festival de la OTI de 1976, que va actuar a Piscis acompanyada per la Tuna Universitària de Barcelona i que fou presentada, en aquest cas, pel periodista radiofònic Luis del Olmo.

Desconegut / El Punt. José María Íñigo a Piscis. Març 1979.

Desconegut / El Punt. Actuació de María Ostiz a la discoteca Piscis. 07/03/1981.

El setembre de 1989, Piscis va passar a mans de l’empresari Joan Planas i Artau, que va decidir reconvertir la discoteca en una sala de ball amb actuacions en directe d’orquestres que interpretaven un tipus de música pensada per a un públic més gran: des de rock dels 60, a tangos, boleros i rumbes. Es va rebatejar com a Sala de Ball de Girona i hi van actuar assíduament grups com Claxon, Montecarlo, la Selvatana, l’Orquestra Maravella o Setson & Blas. Un dels grups que hi va actuar en més d’una ocasió va ser Copacabana, el grup format pels germans Josep i Pere Thió, considerat com el precedent de Sopa de Cabra.

David Quintana / Diari de Girona. La Sala de Ball de Girona. 1989.

La Sala de Ball va tancar el 1992, un cop finalitzada la concessió de l’Ajuntament de Girona per a l’explotació d’aquell l’espai, i un any després les màquines excavadores convertien l’edifici de l’antiga discoteca Piscis en un munt de runa. 

Lluís Serrat Masferrer / El Punt. Enderrocament de la discoteca Piscis a la Devesa. Desembre de 1993.

La Devesa, però, no es deslliurava del tot de la vida nocturna, ja que el 1990 havia començat a funcionar una nova zona de bars musicals que es coneixia popularment com a “Carpes de la Devesa” i que funcionaria durant les nits d’estiu fins a 2012.

Manel Lladó Aliu. Obertura de les carpes de la Devesa. 29/05/2008.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El Trofeu Antoni Varés de Cinema Amateur

100 anys de cinema familiar

La passió pels segells de Julià Maroto Molleda