L’estadi de la Devesa. Més de mig segle de pràctica esportiva

Pau Saavedra.

El 17 de maig de 1997, ara fa 25 anys, la secció de rugbi del GEiEG (Grup Excursionista i Esportiu Gironí) s’acomiadava de l’estadi de la Devesa després de jugar-hi durant més de 25 anys. Ho feia amb una trobada multitudinària i amb diversos partits, en els qual hi van participar equips infantils i cadets d’arreu de la comarca, els equips sènior masculí i femení del GEiEG i una cinquantena d’exjugadors. La festa significava l’adeu a l’estadi on sempre havien jugat els equips de la secció des de la seva fundació l’any 1971 (Diari de Girona, 18/05/1997).

Desconegut. Acte de comiat de l'estadi del GEiEG a la Devesa. 17/05/1997

Dos anys abans, el 30 de setembre de 1995, ja s’havia acomiadat de la Devesa la secció d’atletisme, que es traslladava al nou estadi construït a Palau. En record de les velles instal·lacions s’hi va instal·lar l’escultura “El llançador de javelina” que duu una placa on es llegeix el següent: "Els vells atletes del Grup en record de l'antic estadi del G.E. i E.G. a la Devesa 1944-1995". En l’acte de comiat també es va dur una torxa i alguns materials de les antigues instal·lacions, com la cendra de la pista, fins al nou estadi de Palau. Aquest s’havia inaugurat un any abans, el 17 setembre de 1994, amb una competició atlètica que va reunir alguns dels millors atletes catalans i espanyols del moment com Fermín Cacho, Manuel Pancorbo, Tomás de Teresa, Damià Plaza, Valentí Massana, Jesús Ángel García Bragado o Encarna Granados. La inauguració coincidia, a més, amb els actes de celebració del 75è aniversari de la fundació del Grup.

Desconegut. 75è aniversari de la secció d'Atletisme del GEiEG. 30/09/1995 

La Devesa havia estat, des de principis del segle, un lloc per a la pràctica esportiva. Allà hi jugaren alguns dels primers equips de futbol de la ciutat, el més destacat dels quals fou la Unió Deportiva Girona, que ho va fer fins a la construcció de l’estadi de Vista Alegre l’any 1922. També s’hi celebraren proves atlètiques, com els campionats provincials que va organitzar la Unió Deportiva Girona l’any 1921 (Diari de Girona d'avisos i notícies. 1/7/1921. Pàgina 2).

Desconegut. Secció d'atletisme del GEiEG. 1921

No obstant, el primer camp que va fer servir oficialment el GEiEG per a la pràctica de l’atletisme va ser el camp de les Pedreres, inaugurat el 22 de juliol de 1934. Eren unes instal·lacions modestes però que permetien realitzar-hi competicions, com la que va filmar AntoniVarés el setembre de 1935 en la qual hi van participar, a més de l’entitat grupista, l’UJ Thuirionoise i la USA de Perpinyà. A la pel·lícula de Varés es poden veure les proves de salt d’alçada, llançament de disc, cursa de 80 metres, llançament de pes, salt de llargada, cursa de 300 metres i llançament de javelina.

Desconegut. Cursa d'atletisme a la pista del GEiEG a les Pedreres. 1935

Superat el parèntesi que suposà la Guerra Civil espanyola i després de la refundació del GEiEG l’any 1941, va prendre forma la idea de construir un estadi d’atletisme a la Devesa, i l’any 1942 ja van començar les obres. El diari El Pirineo de 17 de novembre de 1942 ho anunciava d’aquesta manera: “Por fin, después de tantos años de paciente pugna con la esperanza y la ansiedad, Gerona tendrá para sí un estadio de atletismo”. I continuava així “pronto, en los terrenos del Campo de Marte la elevación del primer muro de esta obra será garantía de que, quizás muy pronto, el estadio de deportes atléticos del G. E. y E. G. Y de Educación y Descanso ha de ser cosa hecha”. Finalment no va ser tan aviat com el diari augurava i les obres es van perllongar durant dos anys fins a la seva inauguració.

Desconegut. Reproducció d'una fotografia d'una cursa atlètica femenina a l'estadi de la Devesa Girona. 1944 

Tot i que no es va inaugurar oficialment fins el 1944, abans ja s’havien organitzat algunes competicions esportives com la que esmenta el diari Los Sitios de 31/10/1943 i on parla d’inauguració extraoficial de l’estadi: A las 11: Inauguración extraoficial del nuevo Campo de Deportes del G. E. y E. G. de E. y D. con un gran encuentro de Atletismo, entre los equipos de dicha entidad y del R. C. D. Español, de Barcelona”. La inauguració oficial va tenir lloc el 19 de novembre de 1944, amb una competició entre el GEiEG i el Club Patria de Barcelona, i poc després s’hi celebraren els Campionats d’Espanya d’Atletisme, concretament els dies 28 i 29 de juliol de 1945. Una crònica dels resultats dels mateixos es pot llegir al diari Los Sitios del dia 31 del mateix mes.

Desconegut. Josep Casals Blanquera, atleta del GEiEG realitzant un salt de llargada. [1944-1950]

L’any 1969 es van celebrar a l’estadi de la Devesa els Campionats de Catalunya d’Atletisme, tot i que la crònica del diari es lamenta de la poca difusió que van tenir als mitjans de comunicació. (Los Sitios, 03/06/1969). Un dels grans triomfadors d’aquella competició va ser l’atleta del GEiEG Pere Aguadé que va guanyar les proves de velocitat de 100 i 200m.

Desconegut. Campionat de Catalunya Absoluta a Barcelona. Retrat de grup de l'equip d’atletisme en la disciplina 4x100 del GEiEG. 
D'esquerra a dreta: P. Aguadé, A. Reig, Saló i Frauca.

La presentació oficial de l’equip de rugbi del GEiEG a l’estadi de la Devesa va tenir lloc el 4 de novembre de 1971. Durant la jornada es van celebrar dos partits, un que va enfrontar al GEiEG amb el Club Natació de Barcelona i l'altre al mateix Club Natació contra el Finchley anglès. Existeix una filmació d’aquells primers partits a càrrec de J.J. Rodríguez i J. Roura, cedida a l’arxiu per Joaquim Planas, un dels pioners i principals impulsors d’aquest esport a Girona.

Narcís Sans Prats. Presentació oficial de l'esport del rugbi a Girona, a l'estadi del GEIEG. Girona. Partit de rugbi entre l'equip del 
Club Natació Barcelona i l'equip anglès del Finchley. Retrat de grup de l'equip anglès després del lliurament de trofeus. 11/04/1971

Als anys 90 l’Ajuntament va començar un pla per recuperar aquest espai per al públic i integrar-lo al parc de la Devesa. L’any 1993 es van enderrocar algunes de les instal·lacions que hi havia com la discoteca Piscis, la societat de tir al plat i l’hípica i, finalment, el mes de juliol de 1997 les màquines començaren l’enderrocament de l’estadi.

Jordi Soler Font / El Punt. Enderroc de l’antic estadi d’atletisme i camp de rugbi del GEiEG a la Devesa. 06/03/1998.
 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El Trofeu Antoni Varés de Cinema Amateur

100 anys de cinema familiar

La passió pels segells de Julià Maroto Molleda