La col·lecció de documents de l'Arxiu Municipal: 5.289 documents singulars
Joan Boadas.
El 17 d’abril de l’any 2002, al Saló de Plens de l’Ajuntament de Girona, es va presentar l’edició del Llibre Vermell de la ciutat de Girona, a càrrec de Griselda Juliol. El volum recollia el catàleg i transcripció dels 255 documents copiats al cartoral conservat a l’Arxiu Municipal de Girona (AMGi) conegut com a Llibre Vermell, pel color de les seves cobertes. Aquests documents, datats entre 1188 i 1624, eren majoritàriament privilegis de caràcter econòmic concedits pels reis de Catalunya-Aragó a la ciutat de Girona entre els segles XIV i XV.
Cobertes de l’original i l’edició del Llibre Vermell de la ciutat de Girona.
L’any 2000 l’AMGI havia publicat el Llibre Verd de la ciutat de Girona, transcripció del cartoral més antic de la ciutat a càrrec del medievalista Christian Guilleré. L’obra editava els 360 documents continguts al Llibre Verd, principalment privilegis reials del segle XIV que van dotar de capacitat i organització política a la ciutat.
El Llibre Verd de la ciutat de Girona fou el primer volum de la Col·lecció Documents de l’Arxiu Municipal, un projecte iniciat el 1992 amb l’objectiu d’editar els documents més antics de la ciutat i que establiren la seva organització política i econòmica des del segle XII. El projecte va reunir diversos arxivers i paleògrafs de prestigi que, sota la direcció de l’AMGI, van establir i aplicar els criteris de transcripció i edició. El darrer volum de la col·lecció, publicat en paper l’any 2007, fou el Llibre Groc de la ciutat de Girona.
Llibre Verd i Llibre Groc de la ciutat de Girona.
En conjunt es van publicar onze volums i prop de 7.000 pàgines impreses, que permetien la consulta de més de 5.000 documents de l’any 1144 al 1862 corresponents als tres llibres de privilegis de la ciutat, les lletres reials enviades pels monarques a la ciutat, els pergamins del fons i col·lecció Ajuntament de Girona i, també, el llibre del Sindicat Remença de 1448.
Durant aquests quinze anys, van participar en el projecte, dirigit per Joan Boadas i Lluís-Esteve Casellas, els historiadors Christian Guilleré, Maria Josepa Arnall, Griselda Juliol, Joan Villar, Maria Mercè Homs i Anna Gironella, a més de la col·laboració del personal de l’Arxiu Municipal.
Els títols de la col·lecció foren:
- Llibre Verd de la ciutat de Girona (1144-1533), Guilleré, Christian, 2000. Documents de l’Arxiu Municipal, 1
- Llibre Vermell de la ciutat de Girona (1188-1624), Juliol Albertí, Griselda, 2002. Documents de l’Arxiu Municipal, 2
- Llibre Groc de la ciutat de Girona (1386, 1596-1702), Gironella Delgà, Anna, 2007. Documents de l’Arxiu Municipal, 3
- Lletres reials a la ciutat de Girona (1293-1515). Vol 1 i 2, Arnall Juan, Maria Josepa, 2001. Documents de l’Arxiu Municipal, 4 i 5
- Lletres reials a la ciutat de Girona (1515-1713). Vol 3 i 4, Arnall Juan, Maria Josepa; Gironella Delgà, Anna, 2005. Documents de l’Arxiu Municipal, 6 i 7
- Catàleg de Pergamins del fons de l’Ajuntament de Girona. Vol 1, 2 i 3, Villar Torrent, Joan; Surià Ventura, Núria, 2005. Documents de l’Arxiu Municipal, 8, 9 i 10
- El sindicat remença de l’any 1448, Homs Brugarolas, M. Mercè, 2005. Documents de l’Arxiu Municipal, 11
Llibre del Sindicat Remença de 1448.
Un dels principals objectius de la col·lecció era contribuir a la difusió universal del patrimoni històric de la ciutat, posant a l’abast de les persones especialistes i interessades un extens corpus documental. L’AMGI va valorar que la transcripció, edició i publicació dels textos medievals facilitava la recerca i l’estudi ja que feia accessibles els documents, alhora que contribuïa a garantir-ne la seva preservació. La col·lecció treia dels dipòsits de l’arxiu aquests documents medievals i moderns, la majoria en llatí, per tal que poguessin ser estudiats per qualsevol medievalista, paleògraf o llatinista de qualsevol lloc del món.
Cada volum de la col·lecció, llevat del Catàleg de Pergamins, contenia la transcripció completa dels documents a més del resum de contingut, dates i tradició documental de cadascun d’ells. A més cada document fou indexat i al final dels volums s’oferien índexs d’antropònims i topònims. En el cas dels pergamins s’oferia un resum complet del contingut a més de les dates i la tradició documental i, juntament amb els índexs ja esmentats, es van indexar també els organismes, els càrrecs i oficis, els notaris i notaries i les tipologies documentals. Cal dir que la transcripció, edició i indexació va seguir uns criteris uniformes fixats pels especialistes i el personal de l’AMGI, d’acord amb les normes del Comitè Internacional de Diplomàtica.
Christian Guilleré, 1988. Ajuntament de Girona. CRDI (Fons El Punt – Lluís Vilardell)
Maria Josepa Arnall, 1994. Ajuntament de Girona. CRDI (Fons Diari de Girona – Martí Fuster)
El projecte va comptar amb el suport econòmic de l’Ajuntament de Girona, la Fundació Noguera, entitat destinada a preservar i divulgar el patrimoni històric documental de Catalunya, i l’antiga institució bancària “Caixa de Girona”.
Pantalla de cerca del recurs web Documents singulars
Entre els anys 2010 i 2012, l’AMGi feu un pas més en la difusió i preservació del patrimoni documental més antic i rellevant de la ciutat i va digitalitzar els documents originals publicats en la col·lecció. La digitalització va permetre que l’any 2013 es publiqués un nou recurs web que, sota el títol Documents singulars, permetia la consulta dels textos complets transcrits, els índexs i la digitalització d’aquests documents. D’aquesta manera, a més de posar-se a l’abast del públic l’ingent patrimoni documental d’època medieval i moderna de la ciutat de Girona, era la primera vegada que un conjunt documental d’aquestes característiques es podia consultar de forma completa via Internet.
Aquesta aplicació, que utilitza la tecnologia de l’empresa Cran Consulting, és accessible des de la pàgina web del Servei de Gestió Documental, Arxiu i Publicacions de l’Ajuntament de Girona. Permet realitzar diferents tipus de cerques sobre tot el conjunt de documents. Segons els seus interessos, les persones usuàries poden fer cerques per text lliure en les transcripcions o acotar-les segons la tipologia documental, la datació o els índexs. A més és possible acarar els textos transcrits amb els originals, atès que també hi ha disponible la digitalització de tots els documents. De tota manera, la incorporació de les imatges digitals dels documents no es completà fins el 2019, atès que la digitalització dels Pergamins de més gran format no es dugué a terme fins l’any 2018 per part d’una empresa externa.
Cal assenyalar també que el 2013 el Llibre del Sindicat Remença de 1448 fou inscrit en el registre Memòria del Món (Memory of the World), programa de la UNESCO destinat a la protecció del patrimoni documental, especialment a garantir-ne la seva preservació i accés.
- Pots consultar i descarregar-te els volums de la col·lecció Documents de l’Arxiu Municipal aquí.
Volums de la Col·lecció Documents de l’Arxiu Municipal
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada