30 anys de la sala de consulta de l'Arxiu Municipal

Gisela Vicenç.

El 26 de febrer de 1992 s’inaugurava la sala de consulta/biblioteca de l’Arxiu Històric Municipal i amb ella una ampliació substancial de l’espai que les dependències de l’arxiu ocupaven a l’antic edifici prop de la Catedral on ja feia gairebé sis anys que s’havia traslladat. La grandària i lluminositat de la sala certament devien contribuir a fer més visibles uns serveis que maldaven per créixer i donar-se a conèixer a la ciutadania. Si a la segona meitat de la dècada dels vuitanta es va adaptar una part de l’edifici per acollir l’Arxiu Històric, al llarg de la dècada dels noranta es van fer unes actuacions (reforma de l’escala, condicionament dels espais per al recentment creat CRDI, reforma de la sala de les magnòlies com a sala polivalent) que van configurar l’Arxiu Històric tal com el coneixem avui.

La sala de consulta poc abans d’inaugurar-se, encara sense les taules ni la il·luminació

La sala de consulta de l’Arxiu Històric, junt amb la sala de les magnòlies, és avui la imatge que l’usuari més clarament identifica amb l’Arxiu Històric Municipal. És un espai que ha sofert poques modificacions d’ençà que es va inaugurar i és on els usuaris són atesos, siguin investigadors, estudiants o ciutadans en general.

La Sala de Consulta actualment

Hi ha usuaris que tenen també fixada a la memòria una altra imatge, la de l’aula de ciències de l’Institut Provincial, avui anomenat Institut Jaume Vicens Vives, una aula que impactava els nois i noies que en el seu moment eren alumnes de l’institut. No és gens estrany, la sala, de més de 200m2, acollia dins les vitrines disposades al llarg de les seves parets tota mena d’animals dissecats, alguns de grandària considerable.

Vista de l’aula de ciències en l’inici del curs escolar 1955-1956

I encara, hi ha usuaris que deuen recordar quan en aquest edifici s’hi feien classes de dibuix, pintura i escultura. L’antic convent dels Caputxins, que avui acull l’arxiu i el museu, té una història recent lligada a l’art i a l’ensenyament. Una història que es remunta al segle XIX, quan els frares caputxins varen haver d’abandonar el convent arran de la desamortització de Mendizábal del 1835. Els religiosos havien construït un convent amb una fesomia que podem reconèixer encara avui però l’edifici es va haver d’anar adaptant als usos que se li van donar posteriorment. De convent a institut, passant per escola de belles arts fins arribar a ser museu i arxiu. Vegem-ho.

L’edifici on s’ubiquen l’Arxiu Històric Municipal i el Museu d’Història de Girona ocupa una superfície de dos mil-trenta-cinc metres quadrats de superfície, dels quals mil vuit-cents vuit són edificats i dos-cents vint-i-set corresponen a patis. Malgrat les successives reformes que ha patit, l’edifici manté l’estructura del segle divuit en tota la planta baixa i primer pis, quan s’adaptà a les necessitats de la comunitat caputxina. Disposa doncs de la distribució pròpia d’un convent i se’n conserven l’església (partida en dos pisos), el claustre, el cementiri i la cisterna.

Les fonts documentals ens remunten als diversos propietaris de la casa durant el segle XV. El 1471 ja era el palau dels marquesos de Cartellà, ampliat durant el segle XVII i venut als caputxins el 1733, els quals la varen ocupar fins l’any 1835. Entre els anys 1762 i 1774, els frares van enderrocar parcialment el palau gòtic per adaptar-lo a les necessitats de la comunitat i construir-hi el convent de Sant Antoni de Pàdua.

El 1841 l’edifici va ser ocupat pel primer institut d’ensenyament mitjà de Girona, l’Instituto Provincial Gerundense de Segunda Enseñanza. Al mateix temps, la planta baixa va ser ocupada per l’Escola Municipal de Dibuix. Pocs anys més tard, el 1868, arran d’una reforma l’església es va dividir en dos pisos i es va construir una galeria coberta damunt del claustre. Així, des de llavors, l’església està dividida en dos: a la planta baixa hi trobem avui la sala d’exposicions del Museu d’història i al segon pis la nau principal és on actualment s’ubica la sala de consulta de l’Arxiu Històric i anteriorment la sala de ciències de l’Institut, i el lateral est és l’espai que ocupa el CRDI.

L’Escola Municipal de Dibuix, amb diferents noms i segons el període també responsabilitat de la Diputació Provincial de Girona, va tenir una trajectòria accidentada durant els segles XIX i XX, ocupant diferents edificis a la ciutat i tancant les seves portes en alguna ocasió. En tot cas, va ocupar també part de les dependències que avui són arxiu i museu de manera continuada en dos períodes, entre 1841 i 1927 (gairebé un segle convivint i sovint lligada a l’Institut) i entre 1977 i 1984, any en què es va traslladar a la Mercè.

D’aquesta convivència entre l’Institut i l’escola d’art en tenim diversos testimonis gràfics i documentals.

L’aula de ciències quan s’utilitzava com a aula de l’Escola de Belles Arts

Així doncs, l’any 1986, divuit anys després que l’Institut inaugurés el nou edifici de les Pedreres i dos anys després que l’Escola de Belles Arts ocupés les noves aules a la Mercè, l’Arxiu Històric es va traslladar al seu nou emplaçament, al número 1 de la placeta que feia menys d’un any que s’havia batejat com a Placeta de l’Institut Vell. Pocs anys després, el 26 de febrer de 1992 la flamant Sala de Consulta/Biblioteca obria les seves portes després de més d’un any de remodelació.

Però... i dels animals dissecats, què se’n va fer? Sabem que una part va anar a parar al Museu Darder de Banyoles i que l’altra es va traslladar a l’Institut Vicens Vives.

Vista de l’antiga aula de ciències prèvia a les obres de remodelació

Gisela Vicenç

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El Trofeu Antoni Varés de Cinema Amateur

100 anys de cinema familiar

La passió pels segells de Julià Maroto Molleda