La Lucha, un dels diaris més importants de la història de la premsa de Girona, fa 150 anys

Gisela Vicenç.

El passat 4 de juliol de 2021 va fer 150 anys del naixement del diari La Lucha, periòdic editat a Girona amb una continuïtat de gairebé quaranta anys. 

La Lucha va ser una de les publicacions que van sorgir a Girona arran de la promulgació de la llibertat d’impremta el 1868, en el període del Sexenni Democràtic (1868-1975), que va repercutir en la llibertat de premsa. Va ser un fenomen general que a Girona es va reflectir en 22 capçaleres noves, 18 d’elles amb un marcat accent polític. 

Hi havia representades totes les tendències polítiques del moment, alguns d’aquests nous periòdics s’agrupen entorn de la ideologia liberal, cadascuna amb el seu matís, a La Lucha són monàrquics partidaris de la dinastia d’Amadeu I, i democràtics, i els seus lectors són essencialment de la classe mitjana.* Després de La Razón, que es publica molt poc temps, apareix El Vigilante al 1870. Al mateix temps apareix El Sud, que continuarà amb La Conciliación, el qual es fusionarà al cap de poc temps amb El Vigilante per donar pas a La Lucha el 4 de juliol de 1871. També es publica en aquest període El Radical. La Lucha es publicarà sense interrupció durant gairebé quaranta anys i esdevindrà un dels periòdics més importants de la història de la premsa de Girona. Cal dir que La Lucha persisteix durant el període de la Restauració borbònica (1874-1931), els seus interessos s’adapten bé a la nova situació política. El seu director, Joaquim Ruiz i Blanch, es pot dir que en va ser l’ànima ja que a partir de 1891, quan deixà de ser-ne, sembla que el diari va entrar en una lenta decadència. A la vegada, va deixar de declarar-se portaveu del Partit Liberal. Va sortir sempre al matí fins el mes de juny de 1907, a partir del mes següent va sortir a la tarda. En tota la seva trajectòria el diari consta de 4 pàgines. A partir de juliol de 1910 es publicarà en un format més gros.El nom de la capçalera no canvia mai però sí que ho fan els subtítols al llarg dels anys:

5.12.1872. La Lucha. Órgano del Partido Liberal de la Provincia de Gerona


28.12.1887. La Lucha. Diario de Gerona. Órgano del partido liberal de la Provincia


31.10.1894. La Lucha


7.05.1905. La Lucha. Diario de avisos y noticias. Diario defensor de los intereses provinciales


25.01.1908. La Lucha. Diario de la tarde de avisos y noticias



El primer número que tenim a l’arxiu Municipal és el 428, de 5 de desembre de 1872. Malauradament no conservem tota la col·lecció però amb els exemplars de què disposem en podem seguir l’evolució al llarg dels anys. Cal dir que de totes les publicacions de caire polític que van sorgir en aquells anys, entre 1870 i 1879, aquesta és l’única que l’arxiu ha preservat exceptuant alguns números de El Norte. En canvi de la mateixa època en conservem d’altres de tipus cultural, artístic i científic.

La disposició de les notícies i els temes tractats no variaran gaire al llarg del temps. El gruix del diari són les notícies sobre política, sempre comentades sota l’òptica de la ideologia liberal moderada, de la que el diari participa i promou. Sobretot es comenten els esdeveniments al congrés dels diputats a Madrid i l’actuació dels diputats catalans i gironins. Sovintegen els escrits sobre els atacs carlistes als pobles dels Pirineus, amb els comentaris pertinents sobre la seva fi, i també els atacs al govern espanyol. En general, planteja els problemes de Catalunya i Girona, als que l’estat respon amb amenaces i repressió als que considera rebels. El diari està manifestament en contra del Partit Radical que governava en aquell moment Espanya.

Inclou sempre notícies breus d’Espanya i internacionals. Des dels inicis dedica atenció al que passa a les colònies de Cuba i Filipines. Transcriu les notícies de La Gaceta. Dona notícies breus de Madrid i també d’altres ciutats d’Europa: París, Rússia, Roma i altres. Quant a les notícies sobre Girona, en especial fa seguiment de les decisions polítiques del consistori gironí. En aquell moment era alcalde Pedro Barragán, nomenat per la Junta Revolucionària de 1868, i el secretari era Julián de Chía. També fa comentaris sobre articles apareguts a altres diaris.

La Lucha rivalitza amb totes les publicacions de caire polític que es publiquen a la ciutat en el mateix període, fins i tot amb les que té afinitat ideològica: amb El Constitucional, un altre periòdic liberal aparegut a Girona el 1881, amb El Eco del país, també aparegut el 1881 i de curta durada, rivalitzarà així mateix durament amb La Nueva Lucha, aparegut el 1887 i també amb La Provincia, que es publica de 1872 a 1874, un diari que no s’està de criticar-lo obertament.


Més enllà de la política, amb el pas del temps es consoliden unes quantes seccions: secció literària (novel·les per capítols) i poemes, secció de receptes, el butlletí religiós amb les efemèrides i una secció de consells dirigits a les dones. Altres seccions que apareixen intermitentment són notícies científiques, d’agricultura i preus de mercat i moda.

El diari conté publicitat de tot tipus, en alguns períodes molt poca i a l’última pàgina, en altres molta i a totes les pàgines. Tant hi trobem l’anunci d’una escola que ha obert la matrícula, com la propaganda de tota mena de remeis i elixirs. Una constant és l’anunci d’un fotògraf i també de les línies marítimes a altres continents. Un gran anunci de les màquines de cosir Singer apareix per primera vegada el 01.07 del 1910 i no deixa d’aparèixer a partir d’aquesta data en totes les publicacions. Hem de suposar que és en aquest període quan la màquina Singer comença a comercialitzar-se amb força al nostre país i Girona no estava exclosa d’aquesta petita revolució.

El diari es publica quasi exclusivament en castellà. No és fins el 1910 que apareix un escrit en català. Es tracta de l’anunci d’una obra de teatre que es representarà a Girona, al Coliseo Imperial. Posteriorment la crònica d’aquesta obra i altres cròniques de teatre apareixeran en català, així com algun poema i algun anunci, però el català hi mantindrà una presència estrictament testimonial i anecdòtica.

 


*Lluís Costa. La Història de la premsa a la ciutat de Girona (1707-1939). Girona, 1986

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El Trofeu Antoni Varés de Cinema Amateur

100 anys de cinema familiar

La passió pels segells de Julià Maroto Molleda