Bombers de Girona:
150 anys frenant el foc i l'aigua

Anna Gironella.

El diari La Lucha de 8 de juliol de 1871 recollia que “se halla ya completamente organizada la compañía de Bomberos-pontoneros, y concluidos todos los aparatos que necesitaba para poder empezar a prestar sus servicios. Mañana domingo entre 8 y 9 de la mañana se reunirán los individuos que la componen en las Casas Consistoriales, para pasar a la Dehesa, donde el señor Alcalde (...) repartirá los títulos respecitvos. No podemos menos de encomiar el celo desplegado por los señores de la Comisión, en particular los Sres. Resta y Pérez, que no han cejado hasta ver completamente organitzada una Compañía que tan buenos resultados ha de producir en los días de infortunio.”

Retrat de grup de la Companyia de Bombers de l'Ajuntament de Girona, amb els seus uniformes i recursos materials, 1900.
Ajuntament de Girona. CRDI (Autor desconegut)

Així, el 9 de juliol de 1871 s’oficialitzà la creació de la companyia permanent de bombers-pontoners de Girona. El 16 de juliol els membres del cos passaren revista i feren exercicis d’instrucció i el 23 d’agost actuaren en el seu primer sinistre, un incendi a la casa de Domènech Quintana, al carrer de la Font Major número 9.

Fins aquell moment, els qui assumien les tasques d’extinció d’incendis eren homes voluntaris vinculats a les unitats de sapadors de les milícies urbanes. Cal precisar que aquest nou cos de bombers havia començat a gestar-se el 1868; al març l’Ajuntament acordà la necessitat de millorar el material contra incendis i de buscar els mitjans necessaris “para poder subvenir con eficacia a la pronta extinción de los incendios” i, el 4 de maig, encarregà la redacció d’un projecte de reglament per organitzar una companyia de bombers. El 18 de maig de 1868 es va aprovar el reglament i també la compra de nou material per a la companyia de bombers-pontoners.

AMGi. Fons Ajuntament de Girona, Bombers

El 5 de desembre de 1870, havent-se constituït un nou consistori després de la Revolució de Setembre de 1868 i en ple Sexenni Democràtic, els regidors Jeroni Forch i Resta i Narcís Pérez proposaren algunes modificacions al reglament ja aprovat. El 27 de febrer de 1871 van presentar una proposta de membres i càrrecs directius per a la companyia. Finalment, el 3 de juliol, a petició del director d’aquesta, s’acordà el nomenament del personal i es fixà el diumenge dia 9 per tal de passar revista a la companyia al Camp de Mart de la Devesa.

AMGi. Fons Ajuntament de Girona, Bombers

Les funcions de la companyia no es reduïen a l’extinció d’incendis sinó que també participaven en les tasques de salvament en cas d’inundacions; durant els aiguats els bombers-pontoners instal·laven ponts entre els edificis per poder evacuar els damnificats. Els membres de la companyia rebien escassa remuneració: cobraven en funció dels serveis prestats i se’ls concedien gratificacions compensatòries, sovint per part de les persones que havien salvat o assistit en les seves intervencions. També podien ser premiats econòmicament per haver estat entre els sis primers a arribar al parc de bombers després de sentir una senyal d’incendi.

La direcció de la companyia fou assumida per l’arquitecte municipal: el primer director fou Tomàs Carreras, que l’any 1882 fou substituït per Manuel Almeda. Entre les diverses funcions que se li atribuïen per reglament, a més de passar revista als bombers i assegurar-se del bon estat del material, hi havia la de portar el registre de les filiacions i intervencions de la companyia, dels premis i jornals que es cobraven, així com de les ordres i altres comunicacions que rebien. Aquesta documentació de gestió es guardava al parc de bombers; avui, a través d'aquests llibres començats el 1871 i gràcies a la perícia dels successius directors que registraren tots aquests fets, podem resseguir qui foren els bombers de Girona i els sinistres on actuaren.

Companyia Municipal de Bombers amb els seus uniformes de gala i cornetes, 1907.
Ajuntament de Girona. CRDI (Autor desconegut)

Relación de los siniestros en los que ha acudido la Compañía. Año 1871. Siniestro número 1. Agosto 23. Incendio de edificio en la casa propiedad de D. Domingo Quintana, situada en la calle de la Font Major nº 9 en el barrio del Mercadal. Serían las dos de la madrugada del citado día cuando se apercibieron del fuego que empezaba ya a consumir el pavimento del último piso, pero gracias a los prontos ausilios de los vecinos se logró estinguirlo al poco rato y no hubo necesidad de funcionar las bombas. Tuvo origen en el hogar, debido a su mala construcción y en donde parece que hubo fuego todo el dia. El fuego consumió una pequeña parte del pavimento de madera y sufrió algun deterioro el mueblaje que había en aquel local. Los jefes que asistieron al lugar del siniestro: el oficial de la 1ª sección, Esteban Muxach, y el oficial de la 2ª sección, Manuel Almeda.

Bomber traient aigua d'un soterrani del carrer Argenteria amb una bomba de vapor, 1910.
Ajuntament de Girona. CRDI (Autor desconegut)

En els seus inicis, el local de la companyia estava situat als baixos de les cases consistorials; un espai que aviat es va considerar insuficient. L’any 1892 s’aixecà un nou parc de bombers a la Rambla, on hi havia hagut les antigues casetes del mercat i on actualment hi ha les Sales d’Exposició Municipals. El 1931 es traslladà a l’avinguda Ramon Folch, on compartí solar amb la central lletera i l’escorxador municipal fins el 1983, després que la companyia de bombers passés a dependre de la Generalitat de Catalunya.

Per saber-ne més:

  • [Lluís Batlle Prats]. Conmemoración del primer centenario del cuerpo municipal debomberos de Gerona, 1971. [obrir el pdf]

Comentaris

  1. 65 anys després de la seva fundació els Bombers de Girona van patir un dels pitjors episodis de la seva història, immersos en la Guerra Civil.
    A la web "Bombers en guerra" estan documentats els bombers gironins protagonistes entre 1936-1939:
    http://bombersenguerra.cat/base-de-dades-bombers-de-girona/

    ResponElimina
    Respostes
    1. A través dels llibres registre de la companyia de bombers conservats a l’Arxiu Municipal es poden resseguir els seus membres, els jornals que cobraven i també els sinistres on van intervenir durant aquest període. I en el nostre recurs web “Girona. La repressió del primer franquisme”, es poden consultar els expedients de depuració: https://www.girona.cat/sgdap/cat/recurs_repressio_consulta.php

      Elimina
  2. He trobat informació anterior al 1871 , manuals i reglaments de 1841 i molta documentació interessant , soc un bomber que intenta recuperar la historia del nostre Parc , la recerca històrica interessa a molt poca gent per no dir a ningú, un exemple clar es el projecte dels 40 anys de bombers de la Generalitat de Catalunya , es de justícia tindre un espai que es pugui ensenyar aquesta historia de la nostre ciutat

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, la història dels bombers de Girona comença abans de 1871, any en què es van constituir com a companyia municipal de bombers-pontoners. A l’Arxiu Municipal de Girona també conservem documentació anterior, quan els bombers estaven vinculats a la milícia nacional com a cos de sapadors-bombers.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El Trofeu Antoni Varés de Cinema Amateur

100 anys de cinema familiar

La passió pels segells de Julià Maroto Molleda