Dia Internacional dels Arxius: deu anys de participació ciutadana

Pau Saavedra.

Des de l’any 2012 l’Arxiu Municipal de Girona commemora el Dia Internacional dels Arxius (9 de juny) amb activitats que busquen la participació i la complicitat de la ciutadania. Tallers, jornades de portes obertes, conferències i altres propostes originals com un Escape Room o una Viquimarató han marcat el to d’aquests deu anys de celebracions.

Dia Internacional dels Arxius 2019. Taller de lectura de documents antics

El dia 9 de juny se celebra arreu del món el Dia Internacional dels Arxius, coincidint amb la data de creació del Consell Internacional d'Arxius (ICA/CIA) el 1948 sota els auspicis de la UNESCO. Si l’objectiu dels dies internacionals és reconèixer el paper de determinats col·lectius en el desenvolupament de les societats o sensibilitzar sobre temes que afecten el conjunt de la humanitat, en aquest cas, es tracta de posar de relleu el caràcter essencial dels arxius per garantir la transparència i els drets de la ciutadania, així com preservar la memòria col·lectiva dels pobles.

Avui més que mai, des de la irrupció de la pandèmia del coronavirus, som conscients que existeixen fenòmens que ens afecten globalment com a éssers humans. En aquest sentit, la jornada d’enguany vol recordar com diferents epidèmies han delmat la població al llarg de la història i com alguns d’aquests episodis han quedat recollits en la documentació que custodia l’Arxiu Municipal. La jornada està pensada en forma de xerrades adreçades a un públic general que podrà acudir presencialment a l’arxiu.

La idea d’obrir l’arxiu a la ciutadania ha estat una constant durant aquests anys de celebracions i només es va veure limitada l’any passat en què es va fer un acte virtual sobre els 25 anys de col·laboració amb el Consell Internacional d’Arxius, un acte que va comptar amb la participació dels alcaldes i alcaldesses que han governat la ciutat de Girona durant el període democràtic, i també amb la del president del Consell Internacional d’Arxius.

Dia Internacional dels Arxius 2017. Escape Room

Com hem dit, la participació activa dels ciutadans i ciutadanes ha estat un dels eixos bàsics d’aquestes jornades de celebració. Els anys 2019, 2016 i 2013 es van realitzar diferents tallers amb la idea de traslladar als participants algunes de les pràctiques professionals que es realitzen als arxius, per tal que poguessin aplicar-les en els documents d’àmbit personal o familiar que conserven a casa. Es van realitzar tres tallers: un sobre lectura de documents antics, un altre per a la recerca genealògica i un altre per a la preservació dels documents personals i familiars.

Dia Internacional dels Arxius 2017. Escape Room

Amb aquest mateix caràcter participatiu, els anys 2018 i 2017 es van programar dues propostes originals: una Viquimarató, un esdeveniment on editors de Viquipèdia es reuneixen en un mateix espai per a publicar i millorar un tema o grup d'articles de la Viquipèdia, a més d'incloure una sessió de formació bàsica per a nous editors, i un Escape Room, un joc en el qual les persones participants havien de resoldre diversos enigmes relacionats amb la documentació de l'Arxiu Municipal.

Dia Internacional dels Arxius 2013. Taller de conservació de documents personals i familiars

Per tancar aquest repàs a una dècada de celebracions, hem d'esmentar la xerrada i tertúlia Girona, aigua i ciutat: testimonis i records (2015), la conferència sobre Els secrets de la Gigafoto de la Via Catalana (2014) i el reconeixement a les persones donants de documentació (2012), ja que, precisament, es va voler començar la celebració del Dia Internacional dels Arxius amb el reconeixement al paper imprescindible de la ciutadania com a donants de la documentació que, juntament amb els documents generats per l’Administració, constitueixen el patrimoni documental de l’arxiu.

Dia Internacional dels Arxius 2012. Acte de reconeixement als donants de documentació


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El Trofeu Antoni Varés de Cinema Amateur

100 anys de cinema familiar

La passió pels segells de Julià Maroto Molleda